четвер, 26 березня 2015 р.

Ігор Гусаков Вивчаючи Конституцію України: дидактичні вправи на засвоєння

       Вивчення змістових аспектів Конституції України є одним з ключових і пріоритетних завдань шкільного курсу правознавства. До вашої уваги пропонується низка дидактичних вправ на засвоєння вивчених положень вітчизняного Основного Закону.
  •        Дидактична вправа «Знайдіть помилку». У витягах з Конституції України допущені помилки. Їх необхідно знайти і представити при цьому правильний варіант конституційної норми.
  •     Дидактична вправа «Вилучіть зайве». У витягах з Конституції України допущені помилки – додані зайві слова. Їх необхідно знайти і, вказавши на помилку, представити правильний варіант конституційної норми. 
  •    Дидактична вправа «Вставте слово». Витяги з Конституції України містять пропущені слова. На ці пропуски (позначені у завданні трьома крапками) необхідно вказати і представити при цьому правильний варіант конституційної норми.
      Зазначені дидактичні вправи подані у вигляді презентацій. Такий спосіб представлення навчальних завдань полегшуватиме використання мультимедійних технологій у процесі їх виконання.








Ключі до відповідей до цих вправ можна знайти, аналізуючи текст конкретних статей Конституції України.

понеділок, 9 березня 2015 р.

Ігор Гусаков Правовий брейн-ринг «Правила і закони в суспільстві та твоєму житті»

Мета: закріпити та розширити знання учнів отримані на уроках правознавства при вивченні тематики Розділу 1 «Правила і закони в суспільстві та твоєму житті» (9 клас); викликати інтерес учнів до предмету; виховувати правову культуру.

Учасники: дві команди дев’ятикласників. Переможцем визнається та команда, яка у підсумку набрала більшу кількість балів.

Із повним змістом брейн-рингу можна ознайомитись за цим посиланням

Успіхів!


понеділок, 2 березня 2015 р.

Ігор Гусаков Історія і правознавство на сторінках Біблії: тестові завдання

Напевне, немає в світі іншої книги, навколо якої впродовж усієї історії людства велися б такі цікаві розмови та яка мала б стільки відданих прихильників, скільки їх має Біблія. Біблія - це книга, яка увібрала в себе мудрість тисячоліть. Крізь призму Святого Письма як Божого Слова перш за все пізнаємо шлях до спасіння людства. При цьому біблійне вчення – це дороговказ до спасіння людських поколінь усіх історичних епох. Отже, маємо справу з таким феноменом як надчасовий характер біблійних істин.
Разом з тим Святе Письмо творилося у конкретних суспільно-історичних та суспільно-правових умовах. Його книги увібрали в себе характерні свідчення про історичні події, факти, дії та вчинки історичних постатей, правові звичаї давнього Ізраїлю, а також інших народів античного світу. Їх пізнання не втрачає своєї актуальності. Адже вивчення історичної та правової специфіки біблійних часів є одним з ключів до глибшого розуміння сутності християнського вчення. До того ж, говорячи про правовий контекст біблієзнавства, мусимо пам’ятати про ту обставину, що джерелом багатьох згадуваних у Святому Письмі правових норм став Декалог – імператив для християнина та комплекс засадничих моральних норм для кожної людини.
Виходячи з наведених міркувань, пропоную низку тестових завдань, які стосуються фактів з історії та правознавства, що їх знаходимо на сторінках Біблії. На мою думку, використання дидактичних вправ такого типу у навчально-виховному процесі (зокрема при вивченні християнської етики у загальноосвітній школі) сприятиме кращому засвоєнню учнями біблійної тематики, допоможе глибше орієнтуватися в питаннях історичного минулого, поглибить розуміння того, що норми права і норми моралі повинні бути співзвучними та ґрунтуватися на засадах Божої мудрості.
Специфікою складених завдань є наявність у них посилань на біблійні тексти, які не лише допоможуть у пошуку відповіді на конкретне питання, а й дадуть змогу глибше пізнати сутність згадуваного у тесті історичного чи правового контексту.
Пропоновані тестові завдання мають підстави бути використаними при плануванні та організації бінарних та інтегрованих уроків з християнської етики та історії, а також з християнської етики і правознавства.
Планується, що наведені нижче тестові завдання стануть частиною ширшої публікації, яка, крім історії та правознавства, стосуватиметься й інших аспектів, що їх можна знайти на сторінках Біблії – цієї невичерпної Книги книг, джерела всесвітньої мудрості.

Із змістом тестових завдань можна ознайомитись за цим посиланням

З розгорнутою публікацією у журналі "Педагогічна думка" (2017 рік, №1), що містить матеріали на зазначену тематику, можна ознайомитись за цим посиланням (Правознавство (тести) - С. 44-46, Правові ситуації - С. 46-51, Історія - С. 51-54):





Успіхів!