середу, 2 вересня 2015 р.

Ігор Гусаков Національна поліція на службі суспільству: тестові завдання до уроків правознавства

З прийняттям Закону України про Національну поліцію відкривається нова сторінка у функціонуванні вітчизняної правоохоронної системи. Як правонаступник міліції створюється та заступає на службу суспільству поліція. Ухвалений закон докладно визначає сутність та зміст діяльності, а також принципи формування нового правоохоронного органу. До появи в Україні поліції прикута вагома увага громадськості, простежуються високі очікування на те, що поліція справді(!) служитиме суспільству, і ключовими пріоритетами її практичної діяльності  стануть охорона прав і свобод людини, протидія злочинності, підтримання публічного порядку та громадської безпеки. Чи повністю справдяться ці суспільні очікування, багато в чому залежатиме від того, наскільки чітким і неухильним стане дотримання положень Закону України про Національну поліцію, ґрунтованого на європейських правових стандартах. А, як відомо, практичному виконанню законів сприяє правова обізнаність суспільства щодо їх, так би мовити, духу і букви. Одним із ключових інструментів формування цієї правої обізнаності є уроки правознавства у  загальноосвітній школі.
Тематика функціонування правоохоронних органів, зокрема їх структури, прав і обов’язків доволі предметно представлена при вивченні правознавства у загальноосвітніх навчальних закладах. Зокрема прописані у чинній навчальній програмі державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів при вивченні тематики Розділу 6 «Твої орієнтири в адміністративному та кримінальному праві» (9 клас) передбачають уміння учня описувати основні завдання, права і обов’язки міліції, правонаступником якої стає поліція. При вивченні Теми 3 «Особливості організації державної влади і місцевого самоврядування в Україні» (10 клас, Рівень стандарту / Академічний рівень) учень називає види та завдання правоохоронних органів, невід’ємною складовою яких є поліція.  При розгляді на уроках Теми 5. «Органи державної влади та місцеве самоврядування» (10 клас, Профільний рівень, Блок І) вивчаються правоохоронні органи: поняття, ознаки, основні напрямки діяльності. Тема 11. «Правоохоронні органи України та адвокатура» (10 клас, Профільний рівень, Блок ІІ) передбачає поглиблене вивчення структури, завдань, обов’язків, прав міліції, на зміну якій створюється і розпочинає функціонування Національна поліція.
Запропоновані тестові завдання спрямовані на ознайомлення (та наступний вияв знань) із правовими засадами, що визначають зміст, повноваження, обов’язки Національної поліції України, а також окреслюють права й обов’язки особи у взаєминах з поліцією. У якості ключів до відповідей на тести вказано конкретні статті Закону України про Національну поліцію, у яких розкривається правовий зміст того, про що йдеться в умові завдання. Наведена підбірка тестових завдань може використовуватись як дидактичний матеріал на уроках правознавства у загальноосвітніх навчальних закладах при вивченні відповідних тем, які стосуються функціонування української правоохоронної системи.
Отож, спробуйте знайти правильні відповіді, а також опановуйте ази нового закону, щоб дуже добре знати і свої права, і права нових поліцейських у типово життєвих українських реаліях. 

З підбіркою тестових завдань можна ознайомитись за цим посиланням

Перевір себе

Успіхів!

6 коментарів:

  1. Доброго дня! Ігор! В мене є к Вам запитання, як к фахівцю! Я являюся пенсіонером міліції! Якщо Ви стверджуєте, що поліція - правонаступник міліції. Новим поліціянтам обіцяют значне підвищення грошового утримання. Як що це відбудеться, чи повинні бути відповідно до Закону "Про пенійне забеспечення війсковослужбовців..." перераховані пенсії осіб, які вийли на пенсію, до вступу Закону "Про поліцію"? З повагою, Руслан

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Шановний п. Руслане, дякую Вам за запитання. Я проконсультувався ще зі своїм колегою-юристом, і, на жаль, відповідно до чинного законодавства згаданий Вами перерахунок пенсії неможливий. Для того, щоб таки відбувся перерахунок пенсії ще потрібна відповідна постанова Кабінету Міністрів України. Станом на сьогодні її немає. А без такої постанови перерахунок, на жаль, є неможливим. Щасти Вам!

      Видалити
  2. пане Руслане, а з чого Ви взяли (конкретно норма статті Закону), що поліція є правонаступником міліції ?

    ВідповістиВидалити
  3. пане Руслане, а з чого Ви взяли (конкретно норма статті Закону), що поліція є правонаступником міліції ?

    ВідповістиВидалити
  4. пане Руслане, а з чого Ви взяли (конкретно норма статті Закону), що поліція є правонаступником міліції ?

    ВідповістиВидалити
  5. Норми такої не має, але за суттю и духом закону аоліція може бути визнана правонаступником.

    ВідповістиВидалити