вівторок, 10 листопада 2015 р.

Галина Сохань, Ігор Гусаков Розвиток здібностей людини та законодавче регулювання трудових відносин (інтегрований урок з християнської етики і правознавства

«Уроки з підприємницьким тлом»
Розробники – Сохань Г.С., доцент кафедри суспільствознавчої освіти ЛОІППО, Гусаков І.М. – асистент кафедри суспільствознавчої освіти ЛОІППО.
Тема:  Розвиток здібностей людини та законодавче регулювання трудових відносин (інтегрований урок з християнської етики і правознавства)
(Плекаймо свої таланти. Притча про таланти (Мт. 25, 14-29). Розвиток здібностей людини; Обов’язки і права людини – «Основи християнської етики»; Як законодавство регулює трудові відносини – «Правознавство»)

Цільова група: 9 класи.
Мета: ознайомити учнів з християнською інтерпретацією розвитку здібностей людини та особливостями трудового права, а також алгоритмом написання резюме; розвивати уміння плекати свої таланти, а також з правової точки зору реалізовувати свої здібності; формувати підприємницькі компетентності учнів.
Цілі (завдання): учень уміє моделювати ситуації; аналізувати проблемні ситуації; етично висловлювати свої міркування; працювати в команді.
Методи і техніки: робота в групах, ситуаційні вправи.
Хід уроку
  •              Повідомлення теми і мети уроку.
  •      Мотивація бути активним.
  •           Учні розглядають ілюстрації і визначають, які здібності є у людей на світлинах. Можна підібрати цілу низку фото з Інтернету а можна й запропонувати власні.
  •      Робота в групах. Створюємо портрет талановитої людини. Яка вона? Якими рисами її можна охарактеризувати? Відповіді аргументуємо, наводимо приклади з Біблії, суспільного життя.
  •      Орієнтовні відповіді учнів.
  •      Ініціативна (цар Соломон – будівництво храму), працьовита (Ной – створення ковчега), здатна до лідерства (Мойсей – уміння повести за собою людей) тощо.
  •      Презентація учнями портрету талановитої людини.
  •           Читання та аналіз притчі про таланти (Мт. 25, 14-29). Див. детально Сохань Г. Основи християнської етики: Підручник для учнів 6 класу. – Львів: Світ, 2008 – С. Додаток 1.
  •          Додаткові запитання: Коли у своєму житті я нагадую першого слугу, а коли – останнього.
  •          Чи кожну талановиту людину можна вважати підприємливою? Чому? (Приклади зі суспільного життя: Шептицький став меценатом для отримання освіти відомим художникам; родина Симиренків дала кошти на видання «Кобзаря» Т. Шевченка тощо. Є чимало фактів, коли талановиті люди стали відомими через багато років після своєї смерті (художник Ван Гог), бо не було того, хто б міг оцінити його талант за життя і підтримати таку творчу діяльність)
  •          Робота в групах. Створення портрета підприємливої людини. Презентація та обґрунтування власної позиції.
  •      Можливі варіанти відповіді учнів: Мобільність, креативність, володіння інноваційними технологіями, уміння створити рекламу своїй діяльності тощо.
  •        Аргументувати або спростувати тезу: людина з обмеженими можливостями також може бути підприємливою. (Наприклад: параолімпійці, художник Микола Бідняк – лауреат Національної премії ім. Т.Шевченка, член Світової асоціації митців, що малюють ногами і вустами; він, втративши дві руки, малював картини ногами. Ф. Рузвельт – президент США, прикутий до інвалідного візка).

  •      Робота в групах. Відповідно до власних здібностей і знань з правознавства (9 клас) учасники групи створюють установу (фірму, фонд, освітній заклад тощо). 
1. придумати назву установі;
2. визначити мету її створення;
3. поміркувати, яким чином можна створити рекламу установі;
4. визначити способи поширення можливої продукції.
5.визначити правові аспекти зайняття підприємницькою діяльністю (Конституція України – С.42; Кодекс законів про працю України).
Презентація учнівських робіт.
  •     З етичної та правової точки зору проаналізуйте бувальщину (Сохань Г. Гусаков І. Основи християнської етики. – Львів, 2012. – С. 69-70. Додаток 2)
  •     Підсумок заняття. Подяка учням за активність.
  •           Домашнє завдання:

Уявна ситуація: Ви у пошуках роботи. Складіть резюме (За алгоритмом, поданим у кн. Пометун О. І., Ремех Т.О. Правознавство: Практичний курс: підручник для 9 класу. – К., 2009. – С. 119. – Додаток 3).
Користуючись Інтернетом, перегляньте фільм «Чеська мрія». Поміркуйте над тим, як, реалізовуючи власні здібності, не можна робити.



Додаток 1
Притча про таланти (Мт. 25 ,14-30) (у перекладі І. Огієнка)
Так само ж один чоловік, як відходив, покликав своїх рабів і передав їм добро своє. І одному він дав п'ять талантів, а другому два, а тому один, кожному за спроможністю його. І відійшов. А той, що взяв п'ять талантів, негайно пішов і орудував ними, і набув він п'ять інших талантів. Так само ж і той, що взяв два і він ще два інших набув. А той, що одного взяв, пішов та й закопав його в землю, і сховав срібло пана свого. По довгому ж часі вернувся пан тих рабів, та й від них зажадав обрахунку. І прийшов той, що взяв п'ять талантів, приніс іще п'ять талантів і сказав: Пане мій, п'ять талантів мені передав ти, ось я здобув інші п'ять талантів. Сказав же йому його пан: Гаразд, рабе добрий і вірний! Ти в малому був вірний, над великим поставлю тебе, увійди до радощів пана свого! Підійшов же й той, що взяв два таланти, і сказав: Два таланти мені передав ти, ось іще два таланти здобув я. казав йому пан його: Гаразд, рабе добрий і вірний! Ти в малому був вірний, над великим поставлю тебе, увійди до радощів пана свого! Підійшов же і той, що одного таланта взяв, і сказав: Я знав тебе, пане, що тверда ти людина, ти жнеш, де не сіяв, і збираєш, де не розсипав. І я побоявся, пішов і таланта твого сховав у землю. Ото маєш своє... І відповів його пан і сказав йому: Рабе лукавий і лінивий! Ти знав, що я жну, де не сіяв, і збираю, де не розсипав? Тож тобі було треба віддати гроші мої грошомінам, і, вернувшись, я взяв би з прибутком своє.
Візьміть же від нього таланта, і віддайте тому, що десять талантів він має. Бо кожному, хто має, дасться йому та й додасться, хто ж не має, забереться від нього й те, що він має. А раба непотрібного вкиньте до зовнішньої темряви, буде плач там і скрегіт зубів!
·        З якою метою господар дав таланти слугам?
·        Чим, на Вашу думку, керувався господар, коли давав слугам різну кількість талантів?
·        Чи всі слуги зуміли скористатись із даних їм талантів?
·        Яку плату отримали слуги від свого пана?
·        Пригадайте випадки зі свого життя, коли Ви були схожими на перших двох слуг, а коли – на останнього? Обґрунтуй відповідь конкретними прикладами.
·        Поясніть у контексті розвитку власних здібностей вислів з притчі: «Бо кожному, хто має, дасться йому та й додасться, хто ж не має, забереться від нього й те, що він має». Яка етична вартість притчі?

Додаток 2 (правовий аналіз)
На  основі ознайомлення з розповіддю та витягами з чинного законодавства дайте відповіді на питання.
  •  Які покарання можна застосувати до Левка відповідно до чинного законодавства?
  •    Хто може застосувати таке покарання?
  •   Куди може звернутися Левко з тим аби скасувати або пом’якшити покарання? Як з правової точки зору називається таке звернення?


Іван та Левко були успішними людьми. Обидва мали власні підприємства: Іван був аграрієм, а Левко – власником магазину.
Під керівництвом Івана вміло доглянута земля майже завжди давала добрий врожай. Прибутки були чималі. Радів Іван, що і зарплата працівникам є, і нову техніку можна закупити.
Левко продавав сільськогосподарські знаряддя праці. Спершу, коли його магазин був один в околиці, не було на що скаржитись: покупців було багато, серед них і Іван. Невдовзі поблизу Левкового магазину з’явилися інші. Звичайно, йому було шкода, бо знав, що жвавої торгівлі вже не буде, як раніше. Натомість Іван заспокоював Левка, мовляв, я ж в тебе зажди буду брати необхідні мені знаряддя.
Левку не давала спокою конкуренція. Його боліло серце, що хтось минає його магазин і йде в інший. Тоді він вирішив схитрувати: почав завозити у магазин низькопробні, неякісні приладдя. А продавати їх за ціною високоякісних. Мовляв, хто там дуже розбереться. Зате зароблю трохи більше грошей.
Спершу так і було. Потайки Левко тішився, що ніхто не помічає підробок. Навіть Іван закупив велику кількість косарок на поле. Та не так сталось, як гадалось. Від сильного навантаження Іванові косарки поламались: десь тріщина з’явилася, десь запчастина відлетіла. У майстерні лише розвели руками. Ремонтувати тут нічого, бо неякісний товар. Дешевше купити нове. А це хіба на металобрухт.
Іван нічого не сказав Левкові, просто більше ніколи не заходив до нього в магазин. Згодом зробили так і інші покупці. На жаль, Левкові довелося закрити власний бізнес. Він не приніс користі ані людям, ані йому. Втратив роботу, а ще гірше, що через скупість і заздрість втратив ще й друзів (Г. Сохань).

Стаття 710 Цивільного кодексу України. Відшкодування різниці в ціні у разі заміни товару, зменшення ціни і повернення товару неналежної якості
1. У разі заміни товару з недоліками на товар належної якості продавець не має права вимагати відшкодування різниці між ціною товару, встановленою договором купівлі-продажу, і ціною товару, яка існує на момент заміни товару або постановлення судом рішення про заміну товару.
2. У разі заміни товару неналежної якості на аналогічний, але інший за розміром, фасоном, сортом тощо товар належної якості відшкодуванню підлягає різниця між ціною заміненого товару і ціною товару належної якості, що діють на момент заміни товару або постановлення судом рішення про заміну товару.
3. У разі пред'явлення вимоги про відповідне зменшення ціни товару для розрахунку береться ціна товару на момент пред'явлення вимоги про зменшення ціни, а якщо вимогу покупця добровільно не задоволено продавцем, - на момент постановлення судом рішення про відповідне зменшення ціни товару.
4. У разі відмови покупця від договору та повернення продавцю товару неналежної якості покупець має право вимагати відшкодування різниці між ціною товару, встановленою договором, і ціною відповідного товару на момент добровільного задоволення його вимоги, а якщо вимогу добровільно не задоволено продавцем, - на момент постановлення судом рішення.
5. Якщо на час виконання рішення суду про відшкодування різниці в ціні у разі заміни товару, зменшення ціни або повернення товару неналежної якості підвищилися ціни на цей товар, покупець із цих підстав може заявити додаткові вимоги до продавця.
Стаття 227 Кримінального кодексу України. Умисне введення в обіг на ринку України (випуск на ринок України) небезпечної продукції
Умисне введення в обіг (випуск на ринок України) небезпечної продукції, тобто такої продукції, що не відповідає вимогам щодо безпечності продукції, встановленим нормативно-правовими актами, якщо такі дії вчинені у великих розмірах, -
караються штрафом від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів до­ходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
Примітка. Під введенням в обіг (випуском на ринок України) небезпечної продукції, вчиненим у великих розмірах, слід вважати введення в обіг продукції, загальна вартість якої перевищує п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Стаття 8. Закону України про захист прав споживачів. Права споживача у разі придбання ним товару неналежної якості
1. У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку недоліків споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством, має право вимагати:
1) пропорційного зменшення ціни;
2) безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;
3) відшкодування витрат на усунення недоліків товару.
У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку істотних недоліків, які виникли з вини виробника товару (продавця, виконавця), або фальсифікації товару, , що встановлені законодавством і на підставі обов'язкових для сторін правил чи договору, має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника:
1) розірвання договору та повернення сплаченої за товар грошової суми;
2) вимагати заміни товару на такий підтверджених за необхідності висновком експертизи, споживач, в порядку та у строки же товар або на аналогічний, з числа наявних у продавця (виробника), товар.

 Додаток 3

Складаючи резюме, зазначте:
Прізвище, ім’я, по батькові та посаду, на яку претендуєте;
Трудовий досвід: посади із зазначенням місця і часу роботи, починаючи з останніх, наявність професійних навичок і досвіду робити в цій галузі;
Домашню адресу, телефони, електронну пошту (якщо є);
Інформацію про свою освіту;
Професійні досягнення (нагороди, наукові публікації ,премії, перемоги в конкурсах, тренінгові навчання тощо);
Інші навички: знання мов, володіння комп’ютером, наявність прав водія тощо.

Немає коментарів:

Дописати коментар