понеділок, 6 листопада 2017 р.

Ігор Гусаков Демократія як освітній пріоритет


   Під час проведення соціогуманітарного модуля з вчителями захисту Вітчизни у Львівському ОІППО 6 листопада 2017 р. порушувалась тематика, що є вкрай актуальною для вітчизняного освітнього простору – розвиток громадянських компетентностей, які ґрунтуються на засадах демократії. Своєрідним лейтмотивом заходу стали слова відомого громадського та політичного діяча, борця за утвердження демократичних ідеалів рівності серед людей Авраама Лінкольна: «Демократія — це правління народу, обране народом і для народу».
   Розглядаючи різні грані демократії, вчителі дізналися про швейцарсько-український проект DOCCU, який спрямований на створення освітнього середовища, у якому пріоритетами є верховенство права та права людини. Тренер Ігор Гусаков зосередив увагу слухачів на змісті посібників з освіти для демократичного громадянства (ОДГ) та освіти з прав людини (ОПЛ) авторства Р. Голлоба та ін., виданих під егідою Ради Європи. Зокрема було акцентовано на специфіці роботи з електронними версіями цих видань, вміщених на сайті http://doccu.in.ua/ .
   Працюючи над вправами з посібників, учасники заняття практично змоделювали ситуації, які проілюстрували сутність плюралізму, що ґрунтується на багатоманітності поглядів, але водночас передбачає наявність цінностей та правил, які можуть допомогти узгодити певні позиції та інтереси в суспільстві. А у цьому, серед іншого, – й суть демократії, утвердження якої є актуальним пріоритетом української освіти.






Немає коментарів:

Дописати коментар