середу, 11 листопада 2015 р.

Ігор Гусаков Семінар для вчителів правознавства і християнської етики «Уроки з підприємницьким тлом»

5 листопада 2015 р. за підтримки Інституту екуменічних студій Українського католицького університету в рамках польсько-українського освітнього проекту «Шкільна академія підприємництва» відбувся семінар для вчителів правознавства і християнської етики Львівщини.  Центральною темою семінару стало формування підприємницького тла на уроках. Адже набуття  учнями такої риси як підприємливість є особливо актуальним в умовах динамічного сьогодення з його викликами та реаліями. Учасники семінару ознайомилися з новими практиками формування підприємницького тла у навчальному процесі. Зокрема в рамках запропонованого модераторами Галиною Сохань та Ігорем Гусаковим інтегрованого уроку з правознавства і християнської етики  було опрацьовано низку дидактичних вправ, робота над якими спонукала до висновків про тісний взаємозв’язок між правовою і моральною свідомістю людини у житті.

Окрім інтегрованих уроків, на семінарі обговорювалися й інші дидактичні техніки, що допомагають наблизити навчання до реалій життя. Скажімо, значну зацікавленість учасників семінару викликало проведення уроків через «вихід за межі класу»: візити учнів на підприємства,  в установи, організації, мандрівки на природу тощо. Зокрема було позитивно оцінено організований однією з учасників семінару вчителем Наталією Нестерук візит учнів у прокуратуру в рамках уроку правознавства.
Помітне зацікавлення в ході семінару викликала методика воркшопу. Зокрема, працюючи в групах, учасники проаналізували, наскільки в умовах сьогодення людина, аби успішно реалізувати власні таланти, мусить формувати у собі підприємливість, так звану своєрідну «підприємницьку жилку».
У рамках семінару було продемонстровано відеоматеріали, які засвідчують, що навіть людина з обмеженими можливостями може бути підприємливою; і в багатьох випадках ця риса допомагає людині знайти себе у цьому багатоманітному світі.

Я щиро вдячний усім, хто доклався до продуктивної роботи семінару. Сподіваюся, що наступні інтегровані заходи будуть не менш цікавими.

Немає коментарів:

Дописати коментар