неділю, 2 квітня 2017 р.

Ігор Гусаков Законодавче регулювання питань оподаткування спадщини

25 березня 2017 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини».
Згідно з законом, відтепер звільняються від оподаткування податком на доходи фізичних осіб вартості спадщини, яку від спадкодавця одержують члени його сім’ї другого ступеня споріднення: рідні брати та сестри, баба, дід та онуки. Зазначимо, чинний до вступу в дію цього закону Податковий кодекс дозволяв не сплачувати податок членам родини спадкодавця лише першої лінії споріднення.
До того ж у документі наголошується, що спадкоємці першого і другого ступенів також звільняються від необхідності проведення оцінки успадкованих об'єктів спадщини для цілей оподаткування.
Варто зауважити, що закон застосовується до доходів у вигляді спадщини або дарунка, отриманих від 1 січня 2017 року.
Таким чином, з 01.01.2017 особа при отриманні свідоцтва про право на спадщину чи укладанні договору дарування буде звільнена від сплати податку з доходу фізичних осіб, якщо вона є батьком/матір’ю, чоловіком/дружиною, дитиною, у тому числі усиновленою, а також рідним братом/сестрою, бабою/дідом, чи онуком по відношенню до спадкодавця/дарувальника. Крім того, у разі спадкування чи дарування будь-яких об’єктів, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.
Для всіх інших спадкоємців податок залишається у розмірі 5%.

Джерела:
  1. Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини» // http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1910-19

Немає коментарів:

Дописати коментар