понеділок, 13 листопада 2017 р.

Ігор Гусаков «Рівність людей у їх гідності та правах: як її утвердити в суспільстві та школі» – ключова тема підвищення кваліфікації вчителів правознавства

Протягом 6-10 листопада 2017 р. на курсах підвищення кваліфікації у Львівському ОІППО вчителі правознавства працювали над проблемою рівності людей, їх гідності та прав, і як усе це утвердити в суспільстві загалом та в школі зокрема. Іншими словами, йшлося про сучасні освітні тенденції у сфері прав людини. Зокрема, центральною темою розгляду на курсах стала проблематика розвитку громадянських компетентностей в Україні крізь призму ознайомлення зі змістовими та методичними аспектами швейцарсько-українського освітнього проекту DOCCU. Тренер Ігор Гусаков за допомогою тематичної презентації ознайомив слухачів зі світовими та вітчизняними правовими постулатами, які вказують на пріоритетність для освітнього середовища тематики прав людини та розбудови демократичного громадянства, а також окреслив ключову мету та суть DOCCU. Серед іншого акцентувалося на правозахисних тезах Загальної декларації прав людини (1948 р.), відповідних положеннях Хартії Ради Європи з освіти для демократичного громадянства і освіти в з прав людини (2010 р.) та нового Закону України «Про освіту» (2017 р.).
З цікавістю педагоги-правознавці сприйняли інформацію про вже здійснені в рамках проекту DOCCU освітні напрацювання, зокрема про тематичний сайт http://doccu.in.ua/ та посібники Ради Європи з серії «Живемо в демократії» авторства Рольфа Голлоба та ін. Цікавий зміст цих видань, що акцентують на демократичному виборі в освіті та суспільстві, відповідає сучасним освітнім потребам. Як неодноразово наголошувалось слухачами під час виконання практичних вправ із посібників, згадані матеріали можуть стати дієвою допомогою вчителю, налаштованому практикувати навчання про демократію, для демократії і через демократію. А для  педагогів-правознавців такі підходи, що утверджують у громаді та школі плюралізм, свободу, толерантність,  є особливо близькими.
Про захід також можна прочитати:
http://loippo.lviv.ua/…/-R-vn-st-lyudey-u-ih-g-dnost--ta-p…/
http://doccu.in.ua/%D1%80%D1%96%D0%B2%D0%BD%D1%96%D1%81%D1…/


Немає коментарів:

Дописати коментар